הברון מרוטשילד נתן בעבר טיפ למשקיעים, להשקיע בזמן שיש דם ברחובות. האורקל מאומהה, נתן טיפ דומה ומעודן יותר כשהציע להיות חמדן כשכולם זהירים ולשמור על זהירות כשכולם חמדנים
העצות הללו מתאימות כמעט בכל אפיק השקעה אך במיוחד בתחום הנדל"ן.
למשקיע ישראלי בנדל"ן יש בדומה למשקיע במניות שלושה אפיקי השקעה עיקריים – האפיק הראשון הוא "להשקיע קרוב לבית". האפיק הזה הוכיח את עצמו כמשיא ערך לאורך זמן, הבעיה העיקרית בישראל היא עליית המחירים החדה שיצרו שתי בעיות למשקיעים. ראשית, אי אפשר לחזות אם או מתי יגיע, או שהוא מתרחש כעת, אבל תיקון למחירי הנדל"ן הוא הכרח המציאות לאור עליית המחירים המטאורית בשנים האחרונות בשוק הנדל"ן בישראל. השפעה נוספת של יוקר מחירי הנדל"ן בישראל היא העובדה כי צריך סכום נכבד על מנת להיות בעל דירה בישראל, גם בערי פריפריה, ולכן משקיעים רבים בישראל שבוחרים בכל זאת לרכוש נדל"ן להשקעה, נדרשים לעיתים קרובות לקחת משכנתא שמכלה ברוב המקרים את התשואה האפשרית מהשכרת הנכס.
אפיקים אחרים הם השקעה בנדל"ן בחו"ל כששתי האופציות הבולטות במיוחד שמוצאות למשקיעים בישראל ובעולם הן השקעה באירופה – בעיקר גרמניה ובמדינות שונות בארה"ב. בתור בעל חברה שהשקיעה בעבר באירופה וכיום מנהלת השקעות בארה"ב, אני חושב שמדובר בשתי הצעות השקעה שונות לחלוטין.
אם נחזור לרגע לאמירתו של רוטשילד, נראה כי בארה"ב נשפך דם, והרבה. גם לאחר עליית מחירי הנדל"ן בארה"ב בשיעור שנתי של 12 אחוז ב-2012, מחירי הנדל"ן רחוקים מאוד ממחירי השיא ששררו ערב המשבר. ארה"ב בסיוע הבנק הפדראלי עושה צעדים רבים על מנת להמשיך בבטחה ביציאה מהמשבר, דוגמה לכך ניתן לראות בתוכניות לעצמאות אנרגטית באמצעות ניצול אנרגיה של גז טבעי ונפט מפיצלי שמן, הטבות למשקיעים זרים בנדל"ן כולל ויזות עבודה וגרין קארד נכסף תמורת הקמת חברה בארה"ב והלוואות בתנאים מועדפים לרכישת נדל"ן אמריקאים, כל אלה ועוד, יוצרים סביבה עסקית שבה אמריקה עדיין מלקקת את פצעיה, אך משקיעים נבונים שרכשו נדל"ן זול, יכולים כיום לממש אותו ברווח נאה בזמן שבמגביל, התשואה על הנכסים שלהם משייטת באזורים דמיוניים של מעל 15 אחוז. זאת בבתים שעדיין מחיר המכירה שלהם כיום, שווה פחות מהחומרים והעבודה לבניית הבית מחדש.
לעומת זאת, בעוד שבשוק הנדל"ן בארה"ב עדיין מלקקים את הפצעים, אירופה מדממת. שיעור האבטלה הוא דו ספרתי בחלק גדול ממדינות האירו, התסכול עולה על גדותיו ומדינות קטנות צפויות להכביד על המדינות החזקות יותר בשל הצורך לחילוץ פיננסי. כלכלני מורגן סטנלי העריכו לאחרונה כי ישנה אפשרות שמטבע האירו יישחק עד כדי איזון עם הדולר האמריקני כך שאירו אחד, יהיה שווה דולר אחד.
משמעות התחזית המאיימת הזו למשקיעים מישראל היא שבמונחים שקליים, מעבר לירידה השנתית האחרונה של כ-7 אחוז בערכו של האירו, הם עשויים יהיו להתמודד עם ירידת ערך של עשרות אחוזים על הנכס ועל ההכנסה משכירות הנקובים באירו.
אומרים כי דלת אחת שנטרקת פותחת תמיד לפחות דלת אחת חדשה. לפי שעה נראה כי חלון ההזדמנויות להשקעה בנדל"ן בארה"ב הוא עדיין פתוח, אם כי מצטמצם. באירופה, מומלץ למשקיעים להמתין עד שוך הסערה הכלכלית, לפחות עד שיתברר גורלו של גוש היורו.
שלומי ברנובסקי הוא מנכ"ל SB Capital
{loadposition google02}