הוועדה המקומית כפר סבא המליצה על תוכנית לשימור אתרים בעיר

שלג בכפר סבא ויצמן רוטשילד כיכר המושבה 1951 צלם: דניאל גרץ
שלג בכפר סבא ויצמן רוטשילד כיכר המושבה 1951 צלם: דניאל גרץ

בשנת 2023 תחגוג כפר סבא 120 שנה להיווסדה, ולאחר עבודה מקיפה של מנהל הנדסה בשיתוף מוזיאון כפר סבא, הומלצה להפקדה תוכנית לשימור אתרים של העיר בשבוע בוועדה המקומית של העירייה. ראש העיריה רפי סער ומליאת הוועדה המקומית המליצו לוועדה המחוזית להפקיד את תכנית השימור לכפר סבא. התכנית כוללת 79 אתרים ו-2 מתחמים לשימור.

מטרתה של תכנית השימור הייחודית היא להבטיח את שימור המורשת העירונית. בניגוד לתוכניות רגילות, תכנית השימור איננה תכנון למגרש ריק שמציע לבנות בו, אלא דווקא תכנית שמבקשת להתמקד בקיים ולשמור עליו.

התכנית לשימור אתרים נערכה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובניה בכפר סבא בייעוצו המקצועי של אדריכל נאור מימר ממשרד נאור מימר אדריכלות ושימור. במנהל ההנדסה היו אמונות על התכנית – עליזה זיידלר גרנות-מהנדסת העיר, מיכל שרייבר גלבנדורף-אדריכלית העיר, ונגה די סגני– אחראית תחום השימור העירוני במינהל ההנדסה. בשיתוף פעולה ועבודה עם מנהלת המוזיאון, ירדנה ויזנברג, חברי ועדת השימור העירונית, והמועצה לשימור אתרים.

כפר סבא נוסדה בשנת 1903 והינה המושבה הראשונה בשרון. לעיר ערכים היסטוריים, אדריכליים, נופיים, ואורבניים אשר מגולמים באתריה השונים. בודדות הן הערים בארץ שהכינו לעצמן תכנית סטטוטורית לשימור נכסי עברן. הנהגת העיר כפר-סבא לאורך השנים מצאה לנכון להעריך את עברה ולשמרו למען העתיד.

לדברי רפי סער, ראש עיריית כפר סבא: "תכנית השימור היא מהלך היסטורי משמעותי ואני מברך עליו. שנים שלא נעשו בעיר שלנו פעולות שימור ולא טופחו ערכיה ההיסטוריים של העיר. אני מודה לצוותים המקצועיים של עבודתם החשובה המצוינת. עיריית כפר סבא מאמינה בחיבור תושבי העיר להיסטוריה ולמורשת הייחודית של עירם, באתרי השימור היפיפיים שבעירנו אפשר יהיה ללמוד על היסטוריית העיר ועל התפתחותה לאורך השנים, להתיידד עם סיפורי החלוציות היצירתיים של תושבי המושבה שנאבקו על הפיכת המקום לעיר הפורחת והמשגשגת שהיא היום, ולהתחבר לשורשי העיר הנטועים הרחק בתחילת המאה ה-20".

מהלך השימור החל בעיר בשנות ה- 70 עם חזונו של ראש העיר יצחק ולד ז"ל, והמשיך בהליך סדור של הכנת סקר אתרים לשימור החל משנת 2006. בסוף שנת 2019 הותנעה מחדש תכנית השימור בהובלתו ותחת חזונו של ראש העיר, רפי סער. הליך זה הבשיל לידי תכנית אשר הומלצה בשבוע שעבר להמשך קידומה בוועדה המחוזית.

לדברי עליזה זיידלר גרנות‏, מהנדסת העיר: "יגאל אלון כתב ש'עם שאינו יודע את עברו ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל". תושבי העיר הוותיקים, המסתובבים ברחובות, המביטים באתרים שנשארו בדיוק כמו אז, ובהם שזורים זיכרונות הילדות וההתבגרות. לתושבים החדשים , התחדשות בניינים היסטוריים מקנה משמעות ותוכן לעיר המתפתחת לצד מיפוי מוקדי ציון ואוריינטציה".

תכנית השימור עוסקת במתן כלים סטטוטוריים לשימור אתרים בודדים, לצד התייחסות למכלול האורבני ולרקמה הבנויה. התכנית קובעת הוראות לטיפול ושימור אתרי המורשת בעיר והוראות לשימור שני המתחמים המוכרזים לשימור במסגרתה- מתחם החאן ומתחם התרבות שבקריית ספיר.

כמו כן תוכנית שימור האתרים מגדירה ציר היסטורי לשימור ברחובות ויצמן ורוטשילד, שלאורכם רצף של מבנים לשימור ומאפיינים מרחביים היסטוריים. בנוסף מבקשת התכנית לשמור על הגנים ההיסטוריים שבתחומה וכן בתופעה התכנונית הייחודית לעיר – הרשת הירוקה שהותוותה על יד אדר' העיר המיתולוגי של כפר סבא, יוסף קולודני.

לפני מספר שנים הובילה העירייה תהליך שימור של כמה מבנים כמו השוק, בית הבאר הראשונה, בית הומינר, גן הברון מנשה ועוד, מבנים אלו מושכים רבים מבני המקום ואף מחוצה לה ללמוד ולחוות את המקום, כהשראה לעשייה היומיומית.

מסכמת מיכל שרייבר גלבנדורף, אדריכלית העיר: "האתרים פזורים ברחבי העיר, לידם אנו עוברים כל יום, משתמשים בהם, חלקם נגלים לנו ביופיים וערכיהם וחלקם לא, אבל בזכות תהליך מקצועי ורגיש של למידת ההיסטוריה של כפר סבא והתפתחותה הפיזית-האורבנית, תוך שיח פורה עם ותיקי העיר, מוזאון העירוני  וחברי ועדת השימור, התהוותה לה תכנית שימור לעיר כס שמטרתה לתת כבוד לערכיה של העיר ולהחזיר את הפאר גם לאתרים שהזדקנו לצד וכחלק מהליכי ההתחדשות בעיר".

התמונה הועברה על ידי דוברות עיריית כפר סבא

אהבתם ? שתפו

רוצים לקרוא עוד ?